Zwem4DaagseDeelnemenOver de Zwem4daagseGeschiedenis

Geschiedenis

De Zwem4daagse werd voor het eerst georganiseerd in 1970. Het was een initiatief van de voormalige waterpolo-international Ruud van Feggelen, die toen bedrijfsleider was van het Borgelerbad in Deventer. In het begin was de Zwem4daagse een uniek sportief evenement, omdat er toen nog niet zoveel was voor jongeren op het gebied van sport. Hoewel de organisatoren er ook veel werk van maakten, was er vergeleken met nu dan ook lang niet zoveel voor nodig om mensen enthousiast te maken. De Zwem4daagse werd gezien als afsluiting van de zomervakantie en trok vele honderdduizenden deelnemers. Daarom was er altijd wel de aandacht van de regionale en lokale media.

Parachutisten
Maar was het in het begin allemaal zo simpel? Nou nee! Organisatoren die van hun Zwem4daagse echt een groot feest wilde maken, waren vaak maanden bezig met de voorbereidingen. De Zwem4daagse was niet alleen een sportief evenement, ook werden de meest leuke randactiviteiten georganiseerd. Zo stond op het terrein van het Borgelerbad van initiatiefnemer Ruud van Feggelen een complete kermis als attractie voor de vele duizenden(!) bezoekers aan zijn evenement. En als er dan ook nog eens aangekondigd werd dat – naast een demonstratie van de reddingsbrigade – er op de slotavond drie parachutisten in het zwembad zouden landen, dan werd dat breed uitgemeten in de plaatselijke kranten en zaten de tribunes om zijn zwembad bomvol.
 
In veruit de meeste gevallen bleek dat het organiseren van een aantal randactiviteiten rondom het zwemevenement voor veel toeschouwers zorgden! 
 
Veranderde maatschappij
Maar tijden veranderen. Met de toenemende welvaart, een andere kijk op het geven van onderwijs en met de maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van onder meer arbeidstijden, ontstond een andere maatschappij.
 
Zo steeg, met het toenemende bestedingspatroon en de beschikbaarheid van meer vrije tijd, het aanbod van activiteiten en spectaculaire evenementen. 
Ook ontstonden er meer en meer activiteiten waarbij het ene nog spectaculairder oogde dan het andere. Los van de ontwikkelingen van al die nieuwe evenementen, verruimde zich ook het sportaanbod. Jongeren konden uit meer verschillende sporten kiezen, het was niet langer voetballen, zwemmen of gymnastiek.
 
Nog een belangrijke ontwikkeling was dat de individualisering in de loop der jaren zijn intrede maakte. Niet langer werd het samen sporten in georganiseerd verband gezien als het meest wenselijk. Trimmers en joggers trokken er alleen of in kleine groepjes op uit. Ze hoefden op deze manier met niets en niemand rekening te houden.
 
Zwemparadijzen
Al deze factoren hadden grote invloed op ‘zwemmend Nederland’. En dus ook op de organisatie van een evenement als de Zwem4daagse. Vanwege de wens van het publiek om niet langer afhankelijk te zijn van weersomstandigheden, werden de meeste buitenbaden gesloten en werd het ene na het andere overdekte zwembad of zwemparadijs uit de grond gestampt. Het publiek vermaakte zich kostelijk met deze nieuwe zwembaden. Activiteiten als de Zwem4daagse namen niet langer meer de prominente plaats in die ze voorheen hadden.
 
En de Zwem4daagse?
Als eerste grote landelijke activiteit werd de Zwem4daagse gekoppeld aan een liefdadigheidsorganisatie. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, werd als partner bij evenementen betrokken en het sponsorzwemmen werd geïntroduceerd. Bekende Nederlanders, zoals Herman van Veen, bleken nu hun medewerking te willen verlenen en ook de media had weer aandacht voor het evenement.
 
Sponsorzwemmen
Dit soort samenwerkingsverbanden had ook tot gevolg dat voor de plaatselijke organisatoren heel veel extra publiciteitsmateriaal ter beschikking kwam. Als gevolg van deze en andere initiatieven werd de vrije val waarin het evenement zich bevond, gestopt.
Na Unicef volgde een samenwerkingsverband met het Ronald McDonald Kinderfonds, wat ook succesvol was. Er is heel wat geld bijeen gezwommen voor de bouw en inrichting van de Ronald McDonald huizen.
 
Momenteel is de KNZB charity partner van de Johan Cruyff foundation.
Hopelijk kunnen wij met zijn allen ook dit goede doel met veel geld ondersteunen.

Zoek een Zwem4daagse

Uitgebreid zoeken