Zwem4DaagseOrganiseren van een Zwem4daagseNieuwsBericht

Samenvatting regiobijeenkomst

donderdag 12 april 2018

Begin april zijn er in Beilen, Amsterdam en Oosterhout regiobijeenkomsten georganiseerd, zodat huidige organisatoren tips en ideeën kunnen opdoen voor de organisatie van hun eigen Zwem4daagse. Deze samenvatting bevat de belangrijkste punten van deze regiobijeenkomsten. De samenvatting lees je hieronder: 

Samenvatting regiobijeenkomst

Promotie:

- In Beilen worden er in het hele dorp posters opgehangen van de Zwem4daagse, denk hierbij aan supermarkten, apotheek, etc. - In Beilen gaat de organisatie langs bij alle basisscholen om flyers uit te delen aan alle kinderen. Ook Sportaal uit Enschede heeft dit het afgelopen jaar gedaan en hierdoor is hun deelnemersaantal verhoogt met 300 kinderen.

- In Heerhugowaard bedenken ze altijd verschillende acties en deze kondigen ze aan via Facebook. Zo krijgt voorbeeld de 100ste aanmelding zijn Zwem4daagse kaartje gratis, de 200ste aanmelding krijgt een gratis kaartje voor de bioscoop etc.

- Vanaf 2016 is de start en de finish van avond4daagse bij het zwembad in Heerhugowaard. Bij de finish worden aan alle deelnemers van de avond4daagse een flyers uitgedeeld van de Zwem4daagse. Dit levert iedere jaar vele extra deelnemers op! - In Woerden worden flyers van de Zwem4daagse uitgedeeld tijdens het afzwemmen. Zeker voor kinderen die net hun zwemdiploma hebben, is de Zwem4daagse een leuke activiteit om aan mee te doen.

- In Heerhugowaard zijn afgelopen 2 jaar borden geplaatst langs de kant van de weg. Voor 300 euro kun je 25 borden langs de kant van de weg plaatsen. In Heerhugowaard hebben ze lantaarnpalen met een gele stip erop. 10 dagen voor een evenement mag je hier gratis je bord plaatsen. Dit heeft zeker bijgedragen aan een groei van het aantal deelnemers.

- Ook is het een aanrader om bijvoorbeeld de wethouder Sport uit te nodigen tijdens de Zwem4daagse. De wethouder kan jurylid zijn bij de wedstrijd: beste bommetjes maken etc. Als je mensen van de gemeente uitnodigt en hen een leuke rol geeft, zullen zij ook actiever hun netwerk inzetten om meer deelnemers te trekken naar de Zwem4daagse. Ook zal er eerder iemand van de lokale krant aanwezig zijn, omdat de burgemeester of wethouder aanwezig is. 

Succesfactoren:

- De punten die genoemd zijn bij de promotie (zie bovenstaand) zijn ook zeker succesfactoren van de Zwem4daagse.

- In Beilen wordt er altijd een thema gekoppeld aan de Zwem4daagse, zodat er een hele beleving ontstaat. Zo was er een keer het thema: popartiesten en hadden ze een optreden gedaan van de Blues Brothers. Een ander zwembad had eerder een landenthema gehad. Bij aankomst stond er een stewardess met het bordje van Passie voor water © Disney het land waar ze die dag heen vlogen. Aankleding, activiteiten en snacks waren in het thema van dat land. Een erg groot succes!

- Enthousiaste vrijwilligers zorgen ervoor dat mensen een leuke dag hebben en zich welkom voelen. De vrijwilligers worden op het eind van de week altijd beloond en er wordt gezamenlijk afgesloten met een hapje en een drankje.

- Het is belangrijk om beleving te creëren tijdens het zwemmen. Banenzwemmen vinden sommige kinderen niet zo leuk, dus daarom hebben ze in Oosterhout een soort route uitgezet voor de deelnemers. Aan het begin van iedere baan hangt een leuke rebus of quizvraag, zodat ze tijdens het zwemmen ook al iets leuks te doen hebben.

- Door het organiseren van leuke randactiviteiten kunnen de kinderen de gehele middag lekker spelen en vrij zwemmen. Hierdoor is de Zwem4daagse veel meer dan alleen maar baantjes zwemmen. Het is een leuk dagje uit! Niemand gaat na het banenzwemmen gelijk naar huis, de ,meeste blijven zelfs de hele middag/avond. Inmiddels is de Zwem4daagse een traditie en kijkt iedereen uit na de volgende editie.

- In Heerhugowaard worden alle banen van de deelnemers nog geteld. Het hebben van tellers aan de kant zorgt voor extra klantenbinding. Na verloop van tijd weten de tellers de naam van de deelnemer en dit zorgt een extra binding.

- In Oosterhout is het ook mogelijk om je als een groep in te schrijven, bijvoorbeeld met een familie of een groep van een bedrijf of vereniging. Jaarlijks doet in Oosterhout de scoutinggroep mee, maar ook basisschoolklassen en een ICT bedrijf. Deze groep schrijft zich in als groep en ontvangt na afloop een leuke beker (i.p.v. individueel de medaille). Ook op deze bekers staat het cijfers met het aantal keer dat deze groep heeft deelgenomen.

- In Heerhugowaard zijn de openingstijden van de Zwem4daagse aangepast. Voorheen begon de Zwem4daagse vanaf 17:30, nu vanaf 16:00 uur. Dit heeft geleidt tot meer deelnemers.

- Het organiseren van een klassenwedstrijd. De klas die in een bepaald tijdsbestek in deze 4 dagen het meeste baantjes zwemt wint en krijgt een mooie beker.

Sponsoring:

- Gemeente Midden-Drenthe heeft een goede deal gemaakt met de Jumbo en krijgen al hun boodschappen voor 50% korting.

- Ed-Vo, de zwemvereniging uit Volendam, gaan langs alle bedrijven in het dorp en vragen of zij de Zwem4daagse willen sponsoren. Bedrijven sponsoren eigenlijk de zwemclub. Ongeveer 20 tot 30 bedrijven sponsoren de Zwem4daagse. Alle sponsoren worden gedrukt op de poster die verspreidt wordt door het hele dorp. Ook de drukkerij zet zijn eigen logo op de poster en hierdoor hoeft de organisatie geen kosten te betalen voor het drukken van de poster.

- Een bedrijf uit Volendam sponsort alle deelnemerskaartjes. Het logo van het bedrijf wordt op al deze deelnemerskaartjes gedrukt. De zwemvereniging heeft hierdoor geen kosten aan het drukken van deze kaartjes.

Nevenactiviteiten:

- In Beilen wordt er ieder jaar een ludieke opening gedaan, zoals een voorstelling van het synchroonzwemteam of een verkleedpartij, waarbij bijvoorbeeld Hans Klok de Zwem4daagse opent met enkele goocheltrucs.

- Het sportbedrijf van Enschede, Sportaal, heeft eerder hele grote nevenactiviteiten ingehuurd, zoals een grote wipe-out baan. Dit heeft bij hun echter niet geleidt tot meer deelnemers. Volgens Marieke van Sportaal trekken nevenactiviteiten wel meer deelnemers, maar is het niet noodzakelijk om een grote wipe-outbaan te huren. Leuke activiteiten in het water, zoals een duikclinic of aquabootcamp zijn ook leuke nevenactiviteiten dat deelnemers trekt.

- Sportaal houdt ook in de ochtend tussen 07:00 – 10:00 uur de Zwem4daagse. Zij bieden alle deelnemers (voornamelijk senioren) een gratis ontbijt aan of een koffie met een gebakje aan.

- In Oosterhout vindt er op vrijdagavond een centrale medaille uitreiking plaats. Na de uitreiking is het nog discozwemmen. Voor deelnemers van de Zwem4daagse is dat gratis.

- In Heerhugowaard kan iedereen na afloop zijn deelnemerskaartje in een grote ton gooien. Op vrijdagavond worden een aantal deelnemerskaartjes uit de ton getrokken en maken de deelnemers kans op leuke prijzen. Voorbeelden van prijzen zijn 2 kaartjes voor de bioscoop, speeltuin of voor een high tea. Al deze prijzen zijn gesponsord door bedrijven uit de buurt. - In Volendam worden er kleine spelletjes georganiseerd, zoals darten of ballengooien. Iedere deelnemers betaalt €0,50 per spelletje. Iedereen krijgt nadien een klein prijsje zoals een knuffeltje. Als ze bijvoorbeeld alle ballen van de plank gooien krijgen ze een grotere prijs. Al deze prijsjes worden gesponsord door bedrijven uit Volendam.

Doelgroep:

- In plaats van het aanbieden van zwemles, de kinderen laten meedoen met de Zwem4daagse. De zweminstructeur houdt deze kinderen goed in de gaten. Vanwege de veiligheid zwemmen de kinderen alleen in baan 1.

- Kinderen die in badje 5 zitten (bijna mogen afzwemmen) ook de mogelijkheid bieden om mee te doen met de Zwem4daagse.  

Organisatie:

- In Heerhugowaard worden alle banen van de zwemmers geteld. Het sportbedrijf van Heerhugowaard heeft een deal gemaakt met de vereniging dat zij korting krijgen op de huur van het badwater als zij tellers leveren tijdens de Zwem4daagse. Ook zijn vaste klanten van het zwembad in Heerhugowaard tellers. Als een klant 3x een half uur telt, krijgt hij een gratis vrijkaartje om gedurende het jaar te komen zwemmen. Hierdoor is er in Heerhugowaard nooit een tekort aan tellers.

Organiseer je ook een Zwem4daagse?