Zwem4DaagseOrganiseren van een Zwem4daagseNieuwsBericht

Lees tip! blog over zwem4daagse in corona tijd! (artikel van de Zwembadbranche)

maandag 31 augustus 2020

Aangezien men bij Den Ekkerman ‘altijd actief en in beweging’ wil zijn, staat men nooit stil. Samen met haar team wil Minette Lommers graag steeds weer wat nieuws bedenken. Maar ook wil zij kijken hoe in deze tijd alles zoveel mogelijk door kan blijven gaan. In de praktijk betekent dat dat je wel eens voor uitdagingen komt te staan. In deze blog vertelt zij over de Zwem4daagse in coronatijd.

Lees tip! blog over zwem4daagse in corona tijd! (artikel van de Zwembadbranche)

De voorbereidin

Ondanks alle beperkingen hadden we voor de zomervakantie al besloten om de zwem4daagse toch door te laten gaan. Gelukkig hebben wij het voor elkaar gekregen om deze activiteit op de kalender te houden. Uiteraard moest er eerst een draaiboek naar de gemeente Veldhoven. De ambtenaar van sport gaf gelukkig al snel groen licht omdat we het allemaal strak en verantwoord hadden ingedeeld. Uitdaging 1 volbracht. Op naar uitdaging 2: ervoor zorgen dat iedereen zich online inschrijft. Hierna moesten wij achter de schermen nog wat handelingen verrichten voordat de deelnemers ook daadwerkelijk een tijdslot konden reserveren. Daarbij mogen ze van ons voor of na het banenzwemmen ook nog gaan vrij zwemmen. Dit zijn momenteel twee verschillende activiteiten, waardoor het er allemaal niet gemakkelijker op wordt. Na veel schakelen met de mensen die ons reserveringssysteem op de achtergrond regelen, stond alles net voor de zomervakantie helemaal goed! Dan de 3e uitdaging. Wij hebben het nog nooit op deze manier gedaan, maar de deelnemers ook niet. Gevolg: verkeerde en dubbele inschrijvingen, codes die ze niet kunnen vinden in de mail, codes op hetzelfde emailadres ‘hoe moeten we dat doen?’, oeps ik heb de verkeerde dag aangeklikt. Kortom, een hoop geregel op de achtergrond. Uiteindelijk lukt dat natuurlijk, maar er gaat toch stiekem veel werk in zitten.

Organisatie

Aan de andere kant staat onze organisatie voor de zwem4daagse als een huis. Alles wat er aan het bad moet gebeuren, gaat dus op de automatische piloot. De aankleding was zo geregeld! Het ziet er dan altijd al weer een stuk gezelliger uit met alle slingers, spandoeken en de circustent. Het thema was dit jaar ‘Disney’. Om de aankleding nog wat professioneler te krijgen en de kinderen te vermaken, huurden we de verkleedkleren bij Het Verkleedhuis. Het weekend voor de eerste dag stroomden de inschrijvingen nog binnen, waardoor we uiteindelijk op een mooi aantal van 264 deelnemers kwamen. In deze tijd viel ons dat helemaal niet tegen! Op maandag waren het uiteraard Oki en Doki (onze huisclowns) die het officiële startschot gaven. Dit jaar werden zij vergezeld door maar liefst 5 anderen, te weten: Mickey Mouse, Minnie Mouse, Het Beest (van Belle), Goofy en uiteraard Donald Duck. Wat een gezellige boel met al deze mensen. De kinderen sprongen dan ook zeer enthousiast met een grote sprong het water in.

Rust

In vergelijking met andere jaren heerste er dit jaar vooral rust op de zwemzaal. Vanwege de reserveringen waren de aantallen zo goed verspreid dat iedereen ruimte genoeg had om te zwemmen. We hadden ervoor gekozen om per half uur te reserveren. De 10 en 20 banen kan iedereen gemakkelijk in een half uur zwemmen, was onze inschatting. Normaal gesproken heb je echt piekuren tijdens deze week, waardoor het al snel file zwemmen werd. Dit jaar dus een serene rust en tevreden mensen, omdat ze heerlijk ongestoord de banen konden zwemmen. Ook onze obstakelbaan voor de kinderen gaf geen opstoppingen. We zijn hier vorig jaar mee gestart om het voor de kinderen aantrekkelijker te maken om mee te doen. Ze moeten in deze baan door het gat zwemmen, over een mat klimmen, over een stukje loopmat om vervolgens door een gat te duiken, in een boot klimmen en er weer uitvallen en onder en over ons zwemwak heen. Ontzettend goed voor de zwemvaardigheid van de kinderen, maar vooral ook voor het zwemplezier. En daar is het ons dan ook om te doen. De kinderen moeten weer plezier krijgen in het zwemmen. Als dat gebeurt, komen ze ook vaker zwemmen en behouden ze automatisch hun zwemvaardigheid. Dat is iets wat heel belangrijk is en dat is dus ook de doelstelling van de zwem4daagse.

Op naar volgend jaar!

We kijken terug op een zeer goed georganiseerde zwem4daagse. Oki en Doki zijn weer moe, maar voldaan op vrijdag naar huis gegaan en hebben de kinderen regelmatig leuk vermaakt. We hebben van elke dag spontane filmpjes gemaakt die je nog kunt bekijken op ons YouTube kanaal (zwembad Den Ekkerman) of facebookpagina (ze zijn vorige week elke dag geplaatst). De sfeer was zowel aan het bad als in het water prima. Na alle rompslomp van de reserveringen, is de beloning een goed verlopen zwem4daagse. Het reserveren is iets wat wellicht volgend jaar terug gaat komen vanwege de spreiding van de deelnemers, maar dan wel op een andere manier ingericht. We hebben nog een jaar om dit op een goede manier voor elkaar te krijgen.

Deze blog is geschreven door Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman. Heb jij ook een mooi verhaal uit de praktijk dat je graag met je collega’s wilt delen? Mail naar info@zwembadbranche.nl

Organiseer je ook een Zwem4daagse?