Zwem4DaagseOrganiseren van een Zwem4daagseNieuwsBericht

We mogen de zwemsport beoefenen, maar....

donderdag 15 oktober 2020

Woensdag 14 oktober 2020

Tijdens de laatste persconferentie van het kabinet heeft minister-president Mark Rutte aangescherpte maatregelen bekend gemaakt. Deze gedeeltelijke lockdown heeft ook directe gevolgen voor de zwemsport. Toch blijft het mogelijk om de zwemsport te beoefenen, hetzij in aangepaste vorm.

Wedstrijden en competities mogen in de huidige vorm niet doorgaan dit geldt dus ook voor de geplande wedstrijden onder de vlag van de KNZB. Vanuit de verschillende disciplines wordt samen met verenigingen gekeken naar wat er wel mogelijk is. 

In onderstaand overzicht de maatregelen die vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur gelden, waar mogelijk gespecificeerd voor de zwemsport.

Maximaal 30 personen in één ruimte
Een zwembad is aangemerkt als een binnenlocatie. Hiervoor geldt een maximum van 30 personen per ruimte (exclusief personeel).

Dit aantal geldt niet voor kinderen t/m 17 jaar, tenzij er ook volwassenen zwemmen (gemengde groepen). Dan geldt het totaalaantal personen van 30 personen (jeugd incl. volwassenen).

Groepsactiviteiten
Ook voor individuele activiteiten geldt een maximale groepsgrootte van 30 personen. Onderlinge afstand van 1,5 meter moet te alle tijden worden gewaarborgd.

Kleedkamers
De 1,5 meter afstand geldt ook in Kleedkamers en deze mogen onder deze voorwaarde openblijven. De douches blijven buiten gebruik.

Materiaalgebruik is toegestaan
Ballen, drijvers, zwemplankjes en andere trainingsmaterialen zijn toegestaan.

Teamsporten

- Tot en met 17 jaar mag je in clubverband onderlinge wedstrijden spelen;
- Vanaf 18 jaar: een maximale groepsomvang 4 personen. Deze personen moeten altijd onderling de benodigde afstand te bewaren. Deze 4 personen vormen samen een zogeheten ‘bubbel’ en dienen deze bubbel de gehele activiteit (en daarna) niet te doorbreken (dus niet mengen met andere ‘bubbels’ tijdens trainingen).

Recreatief zwemmen
Altijd afstand bewaren en bewaken maximaal aantal van 30 bezoekers per ruimte.

Overig
Voor andere groepen, zoals ouder/kind zwemmen, zwemlessen schoolzwemmen geldt ook de groepsgrootte van maximaal 30 personen.

Voorbeelden

- Banenzwemmen (volwassenen) is een individuele uitvoering van de activiteit. Hier geldt het maximum van 30 personen mits er geen sprake is van onderlinge groepsvorming.
- Zwemtraining/borstcrawlcursus: dit is een individuele activiteit met een mogelijke instructie in groep. De maximale groepsgrootte van maximaal 30 personen is van toepassing indien 1 of meer deelnemers ouder zijn dan 18 jaar (met onderlinge afstand).
- Waterpolo/synchroonzwemmen: er wordt geen teamsport toegestaan voor volwassenen. Er mag geen instructie worden gegeven aan groepen groter dan 4 personen (met onderlinge afstand en ‘bubbel’) voor zover 1 of meer deelnemers ouder zijn dan 18 jaar (met onderlinge afstand). 
- Leszwemmen waarbij de ouders meezwemmen in het water: de maximale groepsgrootte moet 30 personen zijn. Dit zijn de ouders inclusief kinderen.
- Ouders die kinderen begeleiden mogen kinderen ondersteunen bij het omkleden indien nodig in het kader van veiligheid.

Dit betekent voor de Zwem4daagse:

- Een zwem4daagse mag georganiseerd worden, zowel voor volwassenen als kinderen. Wel met een maximum aantal bezoekers van 30 per tijdsblok. 
- Zwemmen is een individuele sport, er hoeft dus geen rekening te worden gehouden met max 4 volwassene per ‘bubbel’. Ten allen tijde dient er wel de 1,5 meter afstand tot anderen te worden gehouden. Zowel in het bassin als op de kant.

 

Organiseer je ook een Zwem4daagse?